Job on Ship , world Crew Manning Agencies , Cruise Ship Jobs , Work at Sea , Crewing, Career , Vacancies , Work Yachts , Jobs River Ships , Employment , Maritime , Работа на Кораб , Работа Речни Кораби , Работа на Яхта , Rabota na Korab , Крюинговое агентство

12.9.12

Регистър на риболовните кораби

     Всяка страна член на ЕС е длъжна да поддържа собствен регистър на риболовните кораби (РРК), съгласно чл.15 на Регламент (ЕО) 2371/2002 г. РРК е сред най-мощните инструменти за прилагане на принципите на Общата политика в областта на рибарството (ОПР) и това налага специално внимание към неговото поддържане и развитие. След реорганизацията, проведена през декември 2009 г., управлението и развитието на РРК на Общността е поверено на звено Б2 в структурата на Генерална дирекция "Морско дело и рибарство" на ЕК.
 
     За да има достатъчна по обем и качество информация за нуждите на ОПР в чл.15(1) на Регламент 2371/2002 г. са дефинирани задължителните информационни полета, които трябва да притежава всеки национален регистър. Регламент (ЕО) 26/2004 задължава всички страни членки да правят периодични предавания на данни от националните РРК към общностния регистър.
 
     Всеки първи работен ден на март, юни, септември и декември страната член изпраща по електронен път информация от националния РРК към РРК на Общността. Изпратената информация съдържа "моментна снимка на състоянието" на националния риболовен флот. След получаване и щателна проверка за съвместимост, новата информация бива приета или отхвърлена.

     При приемане новопостъпилата информацията става част от РРК на Общността. Ако новопостъпилата информация съдържа грешки, които са несъвместими с правилното прилагане на ОПР, тя се отхвърля и държавата-членка трябва да направи необходимите корекции и да я подаде повторно. Когато се налага приемането на специални мерки е възможно да се иска от страните членки подаване на информация вън от установения ред.

     РРК е публичен и общодостъпен. Всеки гражданин на ЕС има право да се ползва от данните на националните и общностния регистър на риболовните кораби. Формално, българският регистър на риболовните кораби може да бъде открит на адрес: http://iara.government.bg/?page_id=301. За съжаление, той отдавна не функционира и не може да изпълни предназначението си. РИБАРСТВО.ЕС има основание да смята, че с това се преследват конкретни цели. (б.р. Дни след публикуването на тази статия, българският РРК вече е с възстановена функционалност.)

     Заинтересованите могат да ползват РРК на Общността, като в зависимост от нуждата си изберат "Simple Search" (просто търсене) или "Advanced Search" (разширено търсене). И в двата случая следва да се избере държава, чиито РРК Ви интересува. 

     За България изберете "BGR Bulgaria". Търсенето можете да провеждате по всеки отделен параметър или като комбинирате два или повече параметри. Системата е "приятелски ориентирана" и Ви помага в дописването на информацията, като предлага съвпадения от базата с данни. Ако сте приключили с въвеждането на входните параметри, натиснете "Search" (търсене) и изчакайте, системата ще изведе търсената информация. Можете да използвате функцията за принтиране, за да разпечатите получения резултат.

No comments: