Job on Ship , world Crew Manning Agencies , Cruise Ship Jobs , Work at Sea , Crewing, Career , Vacancies , Work Yachts , Jobs River Ships , Employment , Maritime , Работа на Кораб , Работа Речни Кораби , Работа на Яхта , Rabota na Korab , Крюинговое агентство

4.9.12

Botsun - deck

БОЦМАН, ПАЛУБЕН

КАКВО ЩЕ РАБОТЯ?
Функциите и задълженията на палубния боцман могат да се групират в следните направления: пряко ръководи палубната команда; отговаря за корпусната част, определени съоръжения и технически средства на кораба; контролира и отчита зачислената му материална част (инвентар и имущество); непосредствено участва в експлоатацията и техническото обслужване на кораба.

КАКВО СЕ ИЗИСКВА ОТ МЕН?
• Добро здравословно състояние;

• Самообладание в екстремни ситуации;
• Дисциплинираност;
• Умения за работа в екип;
• Организиране и планиране на дейностите.

С КАКВО ЩЕ РАБОТЯ?
При изпълняване на дейностите, свързани с поддържането на кораба, палубният боцман, както и останалите членове на палубната команда, работи с необходимия инструментариум и химически препарати, бои, лакове и др. На палубата, при товаро-разтоварни и вързални операции,
той работи с вързалните устройства – (брашпил, шпил), товарните и котвените устройства, с корабните въжета и др.

С КОГО ЩЕ РАБОТЯ?
Палубният боцман е член на корабната палубна команда и е неин пряк ръководител. Подчинен е пряко на старши помощник-капитана. Контактува с членовете на целия екипаж, а също така и с представители на брегови служби, пристанищни работници.


КЪДЕ ЩЕ РАБОТЯ?
Работното място на палубният боцман е на палубата, в трюмовете на кораба, на носа на кораба по време на вързалните операции. При работа на палубата боцманът е подложен на влиянието на атмосферните условия. Календарната седмица на кораба е без почивни дни. Те се включват към платения годишен отпуск, който се ползва на брега.


КАК ДА СЕ ОБУЧА?
Специализирано образование за палубен боцман няма. Задължително условие за да се получи правоспособност за палубен боцман от Държавната инспекция по корабоводене е наличността на пет години плавателен стаж като моряк на кораб. Ето защо необходимото образование е това, което се изисква за
"рулеви". То може да се добие във Варненска морска гимназия "Свети Николай Чудотоворец" по специалност "Корабоводене- морско", с правоспособност – "Щурман- V степен", Професионалната гимназия по морско корабоводене и риболов "Свети Никола"- гр.Бургас по специалност "Корабоводене - морско", Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване – гр. Русе по специалност "Корабоводене - речно" или след завършено средно образование и 24 месеца плавателен стаж като моряк, чрез обучение в Български морски квалификационен център завършващо с полагане на изпити за добиване на правоспособност "рулеви".
Обучението във Варненска морска гимназия "Свети Николай Чудотоворец" и Професионалната гимназия по морско корабоводене и риболов "Свети Никола"- гр.Бургас, е с продължителност 6 години. Кандидатства се след завършен седми клас и е с интензивно изучаване на английски език. Завършилите добиват квалификация "Щурман V степен".
Съществува възможност и за обучение в Български морски квалификационен център. След успешното му завършване, лицата получават свидетелство за професионално обучение с придобита втора или трета степен на професионална квалификация в съответствие със Закона за професионално обучение и образование.

КАКВО ЩЕ ИЗУЧАВАМ?
"
Морско дело", "Мореходна астрономия", "Корабни устройства и системи", "Корабоводене", "Морско право", "Техническа практика" и др.

No comments: