Job on Ship , world Crew Manning Agencies , Cruise Ship Jobs , Work at Sea , Crewing, Career , Vacancies , Work Yachts , Jobs River Ships , Employment , Maritime , Работа на Кораб , Работа Речни Кораби , Работа на Яхта , Rabota na Korab , Крюинговое агентство

16.8.12

Български кораб арестуван в Испания с 3 тона кокаин

Български кораб арестуван в Испания с 3 тона кокаин

     Испанската полиция залови кораб под български флаг, превозващ близо 3 тона кокаин, предаде „Ел Мундо".Арестувани са 22-ма българи на борда „Св. Николай", който е пътувал под български флаг за Галисия, след като е бил щурмуван плавателният съд в открито море.
     При акцията, наречена "Спартан" - започнала преди 8 месеца, са задържани общо 31 души, заподозрени, че участват в международна мрежа за трафик на наркотици, Българите най-вероятно са членове на екипажа на кораба. Директорът на полицията Игнасио Косидо заяви на брифинг, че дрогата е била натоварена в Южна Америка - някъде в Карибско море, но извън териториални води на страните - и е трябвало да бъде разтоварена на брега на северозападния испански регион Галисия и после да бъде разпространена в Мадрид. Кокаинът е бил с много висока чистота, допълват испанските органи на реда, цитирани от "Ел Мундо". 
     По цени средни за Европа заловената дрога струва около 150 милиона евро. Трите клона в операцията са „много диференцирани", изтъкна Косидо, допълвайки, че са арестувани шестима испанци, заподозрени за връзки с колумбийския клон. Властите съобщиха, че 21 души от задържаните на кораба са свързани с българското разклонение, отговорно за морските превози на наркотици, пише още Fox news.Четирима други задържани са заподозрени, че контролират мрежата в Испания, базирана в Галисия и отговорна за разпространението на дрогата в Испания. Испанската полиция е провела 8-месечната операция в сътрудничество с българските си партньори, като се очакват арести и у нас. 
     От пресцентъра на МВР потвърдиха, че българските служби са участвали в съвместна операция с испанските си колега и че в близките дни ще представят информация по случая.















     Корабът отдавна е следен и са предупреждавани моряците да не се качват на борда, защото е опасно. Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод 22-мата българи, арестувани на кораб с кокаин край Испания, съобщи БГНЕС.
     До седмица вътрешният министър Цветан Цветанов ще отиде в Испания, но се очаква делото да е много тежко и много дълго, каза още премиерът.
     Борисов е на посещение във Варна, където заедно със здравния министър Десислава Атанасова откри нов скенер в болница "Св. Анна". Компютърният томограф струва 1.2 млн. лв. и е купен с пари на Министерството на здравеопазването.
   Вчера испанските власти разбиха наркобанда, в която са замесени и българи. На българския търговски кораб "Св. Николай" бяха открити 3 тона кокаин, превозвани да автономната област Галисия в Северозападна Испания. Оттам дрогата е трябвало да бъдат разпределени за пласиране в цялата страна и в други европейски държави.
    Операцията под кодово название "Еспартана" е била осъществена от Отдела за борба с организираната престъпност на испанската полиция и в сътрудничество с чуждестранни полицейски структури. Арестувани са 31 души, в това число 22 български граждани без криминално минало.
  В Изпълнителна агенция "Морска администрация" няма постъпила официална информация за арестуването на българския кораб "Свети Николай". Това заяви директорът на Морска администрация – Бургас, капитан Живко Петров, цитиран от "Фокус".
   Той определи случая като криминален. Петров обясни, че единственото, което може да каже към момента, е, че има кораб "Свети Николай" под български флаг, който е регистриран в пристанище Варна. "Дали става въпрос за този кораб или не - ние такава официална информация към моментна в Морска администрация не сме получавали."
Министерство на външните работи ще предприеме обичайните действия, свързани с консулската защита на задържаните български граждани, уточняват във връзка с ареста на 22-мата българи от външното ведомство.

1 comment:

Anonymous said...

To sobstvenika na koraba Kpt.Doychin Doychev e moshenik i lijets nomer 1 za Bilgariya,gorkite moryatsi moje i da nyamat vina a toya pederast sega si virti sindjira,dano bog go nakaje i da vri viv ada !!!